Hoogsensitief

Wat is een hoogsensitief persoon?

Ben ik hoogsensitief? Dit is een vraag die mensen stellen wanneer ze reageren op bepaalde situaties. Een hoogsensitief persoon is een persoon wiens hersenen informatie op een andere manier verwerken. Deze informatie bestaat uit emoties en ideeën. Als gevolg hiervan zijn ze fysiek en emotioneel gevoeliger dan anderen. Hooggevoeligheid wordt gezien als een typisch en gezond persoonlijkheidskenmerk. Zoals alle persoonlijkheidskenmerken heeft het ook zijn eigen voor- en nadelen. Hooggevoelige mensen worden vaak als overgevoelig beschouwd, maar het is niet erg om er een te zijn. Het heeft zijn eigen uitdagingen, maar het heeft ook veel positieve aspecten. Hooggevoelige mensen blinken uit in creativiteit en ze zijn empathisch. Ze hebben het vermogen om details op te merken die anderen over het hoofd zien. Hooggevoeligheid wordt geassocieerd met hoogbegaafdheid. De gevoelige geest raakt snel overwerkt, waardoor hooggevoelige mensen de neiging hebben om overweldigd te worden door hun emoties.

Hoe weet je of je hooggevoelig bent?

Je kunt zien of je hoogsensitief bent als je alle vormen van geweld en brutaliteit verafschuwt. Iedereen verafschuwt geweld en wreedheid, maar erover te horen kan hooggevoelige mensen van streek maken. Ze kunnen zich ook ongemakkelijk voelen bij het kijken naar zeer enge of gewelddadige films. Ze kunnen het zien van dierenmishandeling of gruwelijke misdaden niet verdragen. Hooggevoelige mensen zijn niet altijd empathisch, maar ze absorberen de emoties van andere mensen op dezelfde manier als empathisch. Het is ongebruikelijk dat hooggevoelige mensen een kamer binnenkomen en onmiddellijk de stemmingen van mensen erin waarnemen. Ze zijn zich ook bewust van details zoals gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal die anderen misschien over het hoofd zien. Ze hebben ook een hoge mate van empathie en daarom ervaren ze gevoelens die niet van hen zijn.

Hooggevoelige mensen houden niet van tijdsdruk

Getimede quizzen of snelheidstests vinden veel mensen spannend , maar niet tot een punt dat je niet meer kunt functioneren. Je wordt angstig als je te veel dingen op je to-do-lijst hebt staan ​​en je niet genoeg tijd hebt om ze te doen. Hooggevoelige mensen worden ook angstig en bezorgd, maar ze kunnen niet functioneren als ze zich bezorgd of angstig voelen. Hooggevoelige mensen zijn gevoeliger voor druk, inclusief tijdsdruk. Ze hebben veel downtime en tijd alleen nodig, zelfs als ze extravert zijn. Als je iemand kent die hoogsensitief is, zorg er dan voor dat deze zich op zijn gemak voelt in situaties en met de mensen om hem heen. Als je een hooggevoelig persoon bent, weet dan dat je normaal bent en niet anders bent dan degenen die niet hooggevoelig zijn. Je hebt de empathische eigenschappen en je geeft veel om jezelf en anderen.