Oorzaak Ziekte van Wegener

Oorzaak Ziekte van Wegener

Oorzaak van de ziekte van Wegener?

Bij deze aandoening heb je last van veel ontstekingen. Deze kunnen zich onder andere voordoen in de neus, longen en voorholtes. Echter, kan de ziekte zich overal in het lichaam in elk orgaan nestelen, waardoor de ziekte op zich al moeilijk is om vast te stellen, laat staan de oorzaak van de ziekte.

Er is namelijk niet veel bekend over de oorzaak van de ziekte van Wegener. Sommige mensen beweren dat de ziekte erfelijk is, maar dit is niet wetenschappelijk bewezen. Wat is de ziekte van Wegener precies en wat is er wel bekend over de oorzaak van de ziekte?

oorzaken ziekte van Wegener

Ontsteking van de kleine bloedvaten
De aandoening is een vorm van aderontsteking of vasculitis. De kleine bloedvaten hebben een ontstekingsreactie, waardoor het weefsel in onder andere organen worden beschadigd en uiteindelijk afsterven. Het kan ook zijn dat er een groepering van deze ontstekingscellen ontstaat. Dit worden ook wel granulomen genoemd. De ziekte van Wegener wordt daarom ook wel Granulomatose of Wegener’s granulomatosis genoemd. De longen, neus en bijholten (sinussen) en nieren worden het meest getroffen door de ontstekingen, maar ook de huid, gewrichten, ogen, maag, darmen en het zenuwstelsel krijgen vaak te maken met ontstekingen.

Oorzaak ontstekingen
De precieze oorzaak van de ziekte van Wegener is tot op heden niet bekend. Wel wordt aangenomen dat het gaat om een verstoring van het immuunsysteem. Dit wordt een auto-immuunziekte genoemd. Een dergelijke aandoening treedt op wanneer er bij het opruimen van lichaamseigen celresten iets niet goed gaat. Het afweersysteem ziet de goede cellen van het lichaam aan als vreemd en gaat de strijd met deze cellen aan. Hierdoor worden de goede cellen beschadigd. Bij een gezond afweersysteem richt deze zich alleen op ziekteverwekkers, waardoor het lichaam beschermd wordt tegen een griep of verkoudheid. Niemand kan zonder een goedwerkend immuunsysteem. Het kan daarom fataal zijn als de ziekte niet goed wordt behandeld.

Wie krijgt de ziekte van Wegener?
De ziekte van Wegener kan spontaan op komen zetten bij zowel jongvolwassenen als bij volwassenen, maar meestal treft het mensen in de leeftijd van 40 tot 60 jaar. Het kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen. Omdat er bij de aandoening veel verschillende klachten komen kijken, kan het soms jaren duren voordat een juiste diagnose wordt gesteld. De ziekte van Wegener is erg zeldzaam. De verschijnselen van de ziekte kunnen onderdrukt worden door het gebruik van medicijnen. De aandoening is niet te genezen, niet over te dragen en niet erfelijk.

Advertentie