Klachten ziekte van Wegener

Klachten

Klachten ziekte van Wegener, bekend als een auto-immuunziekte. Bij deze aandoening heb je last van ontstekingen, welke in het hele lichaam voor kunnen komen. Bijvoorbeeld in de bijholten, huid, longen en gewrichten. Hierdoor kun je veel last hebben van verkoudheid, ontsteking van de bijholten en kortademig zijn. De symptomen kunnen echter per persoon verschillend zijn. Hoe weet je dat je de ziekte van Wegener hebt en welke klachten kun je hebben bij de ziekte van Wegener?

Wat zijn veelal de klachten

Strijd met lichaamseigen cellen
Zoals eerder genoemd is de ziekte van Wegener een auto-immuunziekte. Hierdoor is je afweersysteem, niet bekend waardoor, verstoord. De oorzaak van de aandoening is daarom ook niet bekend. Het afweersysteem gaat bij een gezond lichaam de cellen die ziekte veroorzaken, zoals griep of een verkoudheid, aanpakken. Bij een auto-immuunziekte ziek het afweersysteem juist de goede cellen voor verkeerd aan, waardoor de goede cellen worden aangepakt en beschadigd worden. Dit veroorzaakt ontstekingen.

Ontstekingen in het hele lichaam
De ziekte van Wegener kenmerkt zich door ontstekingen. Het is daarom tevens een vorm van aderontsteking of vasculitis. Doordat de kleine bloedvaten een ontstekingsreactie hebben, wordt het weefsel in organen en andere delen van het lichaam beschadigd. Uiteindelijk zorgt het voor het afsterven van weefsel. Het kan tevens zijn dat de ontstekingscellen groepen gaan vormen, dit worden granulomen genoemd. Hierdoor kun je met name klachten krijgen in de sinussen, dit zijn bijvoorbeeld de neus en bijholten. Daarnaast krijg je last van de longen en nieren, maar ook de ogen, huid, gewrichten, maag, daarom en het zenuwstelsel worden vaak getroffen.

Verschijnselen
De algemene klachten van de ziekte van Wegener zijn koorts, vermoeidheid, gewrichtsklachten, lusteloosheid en gewichtsverlies. Je kunt last hebben van langdurige verkoudheid, neusverstoppingen en -bloedingen en bijholteontstekingen hebben. Andere symptomen of klachten kunnen zijn:

  • Kortademigheid
  • Longontsteking
  • Zweren op de huid
  • Ontstekingen van nieren en/of bijnieren
  • Middenoorontsteking
  • Ontstekingen en zweren in maag en darmen
  • Sinus ontstekingen
  • Bloederig neusslijm en speeksel

De klachten zijn niet bij iedereen hetzelfde. Je hoeft niet te voldoen aan een bepaalde checklist van symptomen. Hierdoor is het tevens lastig om een goede diagnose te stellen. Dit kan daarom soms langer duren. De ziekte is niet te genezen, maar de klachten kunnen onderdrukt worden met het gebruik van medicijnen en een aangepaste voeding. De medicijnen zullen ontstekingsremmend zijn.

Advertentie