Behandeling ziekte van Wegener

Behandeling

Behandeling ziekte van Wegener

De ziekte van Wegener is een auto-immuunziekte. Het kenmerkt zich door ontstekingen van de kleine bloedvaten, waardoor er over en in het hele lichaam ontstekingen ontstaan. Hierdoor kun je klachten hebben zoals verkoudheid, longontstekingen, bijholteontstekingen en nog veel meer. Het kan over het hele lichaam voorkomen. Hoe wordt de diagnose gesteld? En is de ziekte van Wegener goed te behandelen? Wat kan een patiënt zelf doen?

Het stellen van een diagnose
De ziekte van Wegener is een zeldzame ziekte. De klachten kunnen heel uiteenlopend en per persoon anders zijn. Daarnaast kan de aandoening in elk orgaan beginnen. Hierdoor is het lastig om de diagnose te stellen. De ziekte wordt in de meeste gevallen daarom niet gelijk herkend. De eerste diagnose zal gesteld worden aan de hand van de klachten bij de ziekte kunnen komen kijken.

Onderzoek
Mogelijk zullen er meerdere zaken bekeken worden, voordat de diagnose wordt gesteld. Het kan zijn dat er stukjes weefsel door middel van een biopsie worden onderzocht. Het bloed zal onderzocht worden, waarbij er wordt gekeken hoe het met de bloedbezinking is. Wanneer deze te hoog is, is dit een teken dat er zich een ontsteking in het lichaam bevindt. Verder kan er aan de hand van foto’s meer dingen duidelijk worden. Bijvoorbeeld röntgenfoto’s van de longen, sinussen of van de bloedvaten. De urine zal getest worden op de aanwezigheid van rode bloedcellen en eiwitten.

Behandeling
De ziekte van Wegener is niet te genezen. Er is nog niet veel over de ziekte bekend. In het verleden kon de ziekte nog weleens zorgen voor een dodelijke afloop. Gelukkig zijn er positieve medische veranderingen geweest, waardoor de symptomen goed te behandelen zijn. Met medicijnen zijn de ontstekingsreacties in het lichaam tegen te houden. Ze werken ontstekingsremmend en de werking van het afweersysteem zal worden teruggedrongen. Een voorbeeld is Prednison, deze wordt vaak ingezet bij een opleving van de ziekte.

Wat kunnen patiënten zelf doen?
Zelf kun je er niets aan doen dat je de Ziekte van Wegener hebt. Het is een verstoring van het immuunsysteem, welke genetisch is. Ondanks de medicijnen zal iemand met de ziekte ermee moet leren leven. Dit betekent dat diegene zich aan moet passen aan de omstandigheden. Vermoeidheid is een veel voorkomende klacht, wat beperkingen met zich meebrengt. Het beste is dan ook om stress zoveel mogelijk te vermijden. Maar, iemand met deze aandoening staat er niet alleen voor. Er zijn diverse organisatie die zich inzetten voor dit soort ziektes. Een voorbeeld is de Vasculitis Stichting.

Advertentie