eten

6 lekkere en gezonde herfst hapjes

Appelkruimeltaart, warme choco, stamppot met spek: heerlijk voor in de herfst, minder prettig voor je taille. Om deze herfst toch te kunnen genieten van het heerlijke seizoen, hebben wij een aantal lekkere healthy herfst hapjes voor je uitgezocht. Deze herfst ook lekkere warme maaltijden laten bezorgen? Op Maaltijdvoorzieningen.nl vind je kant-en-klaar maaltijden voor ouderen en hulpbehoevenden

#1: Pompoenzaadjes

De pompoen is in deze tijd van het jaar onmisbaar en fungeert in vele huizen als decoratief element. Deze groente, die familie is van de komkommer en meloen, is ook heel lekker en zit vol calcium, ijzer en vitamine C en E. Rooster de pitjes en besprenkel ze met zeezout, of verwerk ze in een andere lekkere herfst hapjes zoals deze.

#2: Kastanjes

Kastanjes bevatten – in vergelijking met andere noten – weinig calorieën. Wel zijn ze rijk aan vitamine C, koper, mangaan, fosfor, ijzer en kalium. Verzamel ze in het bos, maar let op: zoek naar tamme kastanjes, de paardenkastanje is niet eetbaar. Verwarm de oven voor op 200 graden, haal de stekelige jassen eraf en kerf een kruisje in de kastanjes. De kastanjes moeten ongeveer 10 minuten op een bakplaat liggen voordat je ze kunt eten. Tip: je kunt van kastanjes ook puree maken; wrijf je huid hiermee in en neem afscheid van je droge huid.

#3: Rode bieten

Behalve dat ze heerlijk zoet zijn, bevatten bieten een kleurstof genaamd betanine, die vrije radicalen bestrijdt. Rode bieten vormen een rijke bron van nitraat, een stof die je lichaam nodig heeft om het bloed vlot te laten stromen en de bloeddruk laag te houden. Maar pas op met het bereiden van bietjes, deze heerlijke herfst hapjes laten namelijk prachtige paarse vlekken achter op je kleding… En deze krijg je er niet meer uit.

#4: Broccoli

Wil je een paar kilo’s kwijt? Uit een onderzoek aan de University of Tennessee is gebleken dat het eten van veggies die veel water bevatten je kunnen helpen bij het afvallen. Broccoli bestaat voor 90 procent uit water, waardoor je na het eten van broccoli langer een verzadigd gevoel zult hebben. Heerlijke herfst hapjes tip: Broccolisoep!

#5: Peren

Peren zijn rijk aan de makkelijk verteerbare vezelsoort pectine. Deze vertraagt de verteringssnelheid. Je zit langer vol en je gaat dus minder allerlei andere tussendoortjes aangrijpen

#6: Granaatappel pitjes

Heerlijk voor in je salade, je bakje yoghurt of op brood. Granaatappelpitjes bevatten veel vitamine C, die zich op healthgebied veelvuldig heeft bewezen. De vitamine C draagt bijvoorbeeld bij aan een goedwerkende stofwisseling en daarmee ook aan de vetverbranding (yes!)